آزمون ورود به حرفه، درست یا نادرست؟
آزمون ورود به حرفه در شرایط فعلی، عادلانه است؟
مقدمه
در شرایط فعلی، آزمون ورود به حرفه نظام مهندسی به صورت تستی برگزار میشود. این آزمون به صورت رقابتی نبوده و با کسب نمره قبولی میتوان در صلاحیت مورد نظر قبول شد. ولی تا چه حد این روش برای کسب پروانه عادلانه است؟ در این مقاله این موضوع را مورد بررسی قرار میدهیم
هدف از برگزاری آزمون
هدف اصلی از برگزاری آزمون ورود به حرفه، تایید دانش کافی مهندسان برای ورود به حرفه و صلاحیت خود میباشد. آیا شرایط فعلی آزمون، این تایید را به درستی مشخص مینمایند؟
بررسی شرایط آزمون، نقطه قوت و ضعفها
نکته اول در آزمون ورود به حرفه کتابباز بودن آزمون است که ظاهرا روش درستی است. این امر به دلیل تعدد کتابها و میسرنبودن تسلط کامل در خط به خط منابع مورد استفاده در آزمون است. اما همین روش نکات ضعفی را نیز دربردارد. وجود کتابهای کلیدواژه به متقاضی این امکان را میدهد که حتی در صورت عدم مطالعه سطحی بتواند پاسخ سوال را بیابد. اگرچه این امر در سالهای اخیر با مفهومیتر شدن سوالات غیرممکنتر شده است. ولی همچنان بعضی از داوطلبان آزمون از این روش بهره میبرند. این امر موجب میشود تا بعضی با وجود عدم دانش کافی در مبحث مورد نظر، به نمره سوال برسند.
نکته دوم رقابتینبودن آزمون است. این امر نیز به آن دلیل است که داوطلب آزمون با داشتن سطح مناسبی از دانش مهندسی میتواند وارد حرفه بشود. اگرچه این شیوه شیوه درستی است ولیکن میتواند امکان تقلب در جلسه آزمون را افزایش دهد. البته برای کاهش امکان تقلب نیز دفترچه سوالات در ۴ سری توزیع میگردند. علاوه بر آن ناظر آزمون نیز شرایط را کنترل مینماید.
نکته سوم وجود سوالهای نامتعارف در آزمون است. به دلیل آن که آزمون کتابباز است، طراح سوال ناچار به طرح چنین سوالاتی است. به عنوان مثال از نکته کماهمیتتری سوالی را مطرح میکند که خودِ آن نکته دارای چندین بند و تبصره است. این نکته باعث میشود تا موارد کماهمیتتر مهمتر جلوه داده شوند. در این شرایط وجود سوالاتی با دو یا چند جای خالی میتواند گزینه مناسبتری باشند.
نکته چهارم عدم وجود مصاحبه تخصصی بعد از قبولی در آزمون است. این امر نیز با توجه به تعداد زیاد داوطلبان منطقی به نظر میرسد.
نتیجهگیری
آزمون ورود به حرفه نظام مهندسی دارای نقطه قوت و ضعفهایی است. همواره سعی شده به نقاط قوت آزمون اضافه و از نقاط ضعف آن کاسته شود.
به شکل کلی با شرایط فعلی آزمون، شایان ذکر است که مهندسان بعد از قبولی در آزمون نیز باید مجددا منابع را با دقت بیشتری مطالعه نمایند. چرا که این منابع از اهمیت بالایی در صنعت ساخت و ساز برخوردارند.